Woordgrapjes en UX writing: wanneer kan het en wanneer niet?
De copy in digitale apps en platformen valt bijna nooit op. In 2 gevallen is dat wel zo: als er iets onduidelijk is en wanneer... er een grapje gemaakt wordt. Maar daar is een tijd en plaats voor.
Ondertussen 23 abonnees al. “Traag maar zeker”, zei de schildpad en hij schuifelde voorbij de haas.
Vorige keer ging het over branding, vandaag over humor en UX copy.
Benieuwd naar jullie reacties.
Veel leesplezier!
Pieterjan 🤙
Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat ik echt stilstond bij UX writing, de kleine woordjes en zinnetjes die een app of platform functioneel maken. Ik wist nog lang niet dat dit een vak op zich was, maar voor het eerst zag ik iets ongewoon: een veel voorkomende term met een kleine twist.
Ik ben een beetje een geek als het gaat over ambachtelijk bier (heel Belgisch van me, I know…). Vele jaren lang gebruikte ik een app om al mijn biertjes te catalogeren, te beoordelen en te delen met m’n connecties. Untappd heet deze app.
Net zoals bij andere apps als Instagram of Facebook kun je een ‘ingecheckt’ biertje van je vrienden ‘leuk vinden’. Maar in plaats van ‘Like’, vind je ‘Toast’ terug onder elke post. In de Nederlandse versie wordt ‘toosten’ en ‘proosten’ blijkbaar afwisselend gebruik, zoals je hieronder kunt zien.
Kort en duidelijk, maar met een extra streepje brand voice. Ik vond het geweldig!
Want laten we eerlijk zijn, veel woorden in apps en digitale platformen zijn niet bijzonder inspirerend, maar puur functioneel. En zoals ik in m’n vorige post al vermeldde, gelukkig maar!
Stel je voor dat je een serie op Netflix wilt kijken en eerst 4 of 5 geestigheden wordt voorgeschoteld. En dan nog elke keer dezelfde. Zou snel vervelen, niet?
Daarom, hieronder een lijst van enkele momenten wanneer die lolletjes wel kunnen.
Let op: Het hangt heel hard af van de overkoepelende brand voice van het product of dergelijke leukigheidjes wel op hun plaats zijn.
Schrijf je voor een bankapp, dan kan dit het imago van betrouwbaarheid wat naar beneden halen. Werk je voor een healthtech-bedrijf (zoals ik), dan krijgt je doelpubliek soms te maken met ziektes, kwetsuren, of erger. Dan ben je best heel voorzichtig met deze stukjes copy.
Als gulden regel: wanneer je niet zeker bent of het juist zal aankomen, dan laat je het best achterwege.
1. Eenmalige acties
Bij acties die elke dag, week, of maand voorkomen, hou je het best wat zakelijker en niet té origineel. De eerste keer dat een gebruiker de copy leest, zal die lachen. De 14e keer zal er eerder een oogrol volgen.
Daarom is het tijdens een onboarding zeker prima om af en toe de informelere toer op te gaan. Zo houd je de sfeer licht en conversationeel. Een mooi voorbeeld hieronder van webbrowser Arc.
Tijdens één van de stappen om de browser in te stellen komt de vraag of de gebruiker Arc als standaardbrowser wil instellen. Ze creëren een mooie metafoor uit de datingwereld.
Arc gebruikt hier leuke uitdrukkingen om het idee van een relatie in de hoofden van de gebruiker te creëren (steady, exploring my options). Zo bouw je traag maar zeker een beeld op in de hoofden van je gebruiker.
2. Succesmeldingen
Is er iets goed gegaan, dan verdient dat een kleine viering. Afhankelijk van hoe groot de verwezenlijking is, kan dat bescheiden of uitbundig zijn.
Op deze manier geef je de gebruiker een schouderklopje en laat je deze even stilstaan bij wat ze bereikt hebben. Even halt houden en hen een goed gevoel geven doet iedereen deugd!
Vaak gaat dat tekstuele schouderklopje gepaard met een leuke visual en hier is af en toe ook zelfs een uitroepingsteken toegestaan.
Deze succesmelding na een designupgrade van Slack is heel leuk en biedt ook wat creatievere verwoordingen, mooi in de regel van 3: “…tangents, brainstorms, and hatching big ideas.”. Je krijgt zo weer zin om alle Slackgesprekken in te duiken (toch? ;-) ).
3. Foutmeldingen
Je mag samen met je gebruiker vieren, wanneer het goed loopt. Maar wanneer het verkeerd gaat, dan kan een zorgvuldig gekozen kwinkslag de frustratie verzachten.
Foutmeldingen zijn in principe frustrerend voor de gebruiker, maar niet altijd. Gaat er echt iets helemaal verkeerd, dan hanteer je best een behulpzame en duidelijke toon en probeer je naar oplossingen te zoeken. Gaat het om een klein akkefietje, dan kun je er iets leuks van maken.
Zoals hieronder. Een klein woordgrapje en een emoji en verwoord op een manier die je ook tijdens een conversatie kan horen:
Something’s fishy!
…cant’t seem to load your activity feed.
…drop us a line.
Alsof je in gesprek bent met een vriendelijke medewerker. Minder gewichtig, menselijker en gewoon heel leuk.
Of je kunt de boodschap anders kaderen. Het is niet omdat er iets verkeerd liep dat je het daarom zo moet voorstellen aan je gebruiker. Zolang de juiste informatie gegeven wordt, mag je er een lichte twist aan geven.
Als er iets verkeerd loopt, dan kun je zoals hieronder bij Atlassian zeggen dat er “werken” zijn en dat iedereen hard werkt om de gebruiker weer operationeel te krijgen.
Het woord ‘probleem’ of ‘fout’ zie je hier niet, maar de informatie is wel duidelijk. Dus wanneer het even kan, wees duidelijk maar don’t raise the issue.
Zo herkader je het product van ‘niet functionerend’ tot ‘hard werkend aan een oplossing’. Voel je ook plots diep vanbinnen die goodwill de kop opsteken? Ik zei het al en zeg het opnieuw: taal is soms zo krachtig.
4. Plaatshouders
Digitale producten vragen soms om gebruikersgegevens: naam, e-mailadres, telefoonnummer, etc. Deze gegevens vul je in in een tekstveld en in die velden staan soms plaatshouders.
Dit zijn enkele woorden die als voorbeeld dienen voor de verwachte inhoud en verdwijnen zodra je in het veld klikt. En met die woorden kun je soms creatief omspringen.
Zolang je helder, bondig en behulpzaam bent, kun je de boel een beetje opleuken, zoals hieronder bij Substack. Om je nieuwsbrief te delen met anderen gebruiken ze het juiste e-mailformat. Tegelijkertijd geven ze hints naar wie je dit zoal kunt sturen: je ouders, partner, vrienden, kennissen, etc.
Een andere optie is de gebruiker een extra beetje betrokken te laten voelen met een inside joke, zoals hieronder bij de registratiepagina van cursusplatform Podia.
Voor wie de verwijzing naar Star Trek niet snapt (zoals ik indertijd), blijven deze stukjes copy heel behulpzaam en geven ze weer wat van de gebruiker verwacht wordt.
Wie Star Trek wel kent, die heeft een eerste leuke ervaring met Podia en voelt zich deel van de ‘in-crowd’ die deze verwijzingen wel snapt.
Een deel van je gebruikers wordt geholpen, een ander deel wordt geholpen en voelt zich tegelijkertijd meer verbonden met het product.
5. Easter eggs
Af en toe komt er een mogelijkheid op je pad die je niet kunt laten liggen om er een mopje tegenaan te gooien.
Zorg er hierbij wel voor dat het gaat om momenten waar de kans op misinterpretatie minimaal is. De ‘stakes’ moeten met andere woorden laag zijn.
Pin je er ook niet op vast, want deze fantasietjes zijn niet altijd even gewenst, maar als de brand voice van het digitale product het toestaat, kan het wel een leuke toets geven.
Zoals hieronder bij de 404-pagina van Vimeo, die verschijnt wanneer er iets verkeerd loopt met de URL. Op het eerste zicht niets bijzonders, maar kijk eens wat er op het tabblad bovenaan staat.
VimeUhOh!
Klein detail voor wie oplet en niet direct wegklikt. Deze foutmelding heeft gelukkig geen gigantische gevolgen, daarom is deze kwinkslag bijzonder geslaagd.
Of zoals de (meestal irritante) cookiepop-up van NextApps. Iedereen weet waarover het gaat en de verwoording is eens iets anders. Leuk!
Zo, nu hebben jullie een beter idee van hoe je wat humor kunt injecteren in je interfaces.
Maar zoals een goed biertje: gebruik met mate en op een verantwoorde manier ;-).
Tot snel ✍️🧪!
PS: Ik hoor graag wat jullie ervan vinden! Mis de volgende posts niet en abonneer je op deze Substack.
Leuk weer! En fijn dat een beetje humor inderdaad mag. Ik heb op mijn nieuwe website geprobeerd om humor gericht in te zetten. Eerst ook in de foutmeldingen (veel lol gehad) maar die toch uiteindelijk maar weer braaf humorloos (doch wel in mijn schrijfstijl) (belangrijk) ingevoerd.