De drievuldigheid van UX writing: Helder, bondig en behulpzaam
Zoveel goeie dingen komen per drie. De 3 biggetjes, de 3 musketiers, K3, en nog zoveel meer. Er zijn ook 3 leidende principes voor UX writing en daarmee componeerde ik een schietgebedje.
13 abonnees. Dat is een week-over-week groei van 117%. Cijfers waar menig tech startup jaloers op zou zijn! Welkom allemaal!
Ondertussen heb ik de naam van deze nieuwsbrief ook aangepast volgens een poll die ik enkele maanden geleden deed. Vanaf nu ben je welkom bij…
Schrijven voor schermen ✍️ 🖥️
In tegenstelling tot wat de titel van deze week laat vermoeden, ga ik vandaag niet de religieus-dogmatische toer op, maar bespreek ik de fundamenten van UX writing.
Dankzij dit artikel krijg je enkele praktische handvaten om je UX copy te verbeteren.
Veel leesplezier!
Pieterjan 🤙
Psst… toch nog niet geabonneerd? Kun je doen via de knop hieronder:
Het was één van de allereerste dingen die ik leerde over UX writing: hou je copy clear, concise, and useful. Helder, bondig en behulpzaam dus.
Ik noem ze al enkele jaren ‘de heilige drievuldigheid van UX writing’.
Om deze benaming wat extra kracht bij te zetten en de principes nog tastbaarder te maken, goot ik ze in een ‘schietgebedje’:
Helder boven alles
Bondig maar niet te
Behulpzaam anders niet
Het bekt lekker en het geeft net dat tikkeltje extra duiding bij wat het nu precies betekent. Maar laat ik even de tijd nemen om nog wat dieper in te gaan op elk vers van deze kleine rozenkrans.
Helder boven alles
Nog steeds hét fundament voor elke vorm van communicatie. Als de boodschap niet duidelijk is voor een ontvanger, dan loopt communicatie verkeerd.
Heldere taal werkt voor iedereen. Laat je dus niet vertellen dat heldere taal een kinderlijk imago creëert of dat dit de reputatie van een merk in het gedrang kan brengen. Gebruikers die binnen een digitale ervaring hun doelen willen bereiken hebben niets liever dan dat dit met ‘gewonemensentaal’ kan gebeuren.
Sarah Winters, founder van Content Design London omschrijft heldere taal treffend: “It’s not dumbing down, it’s opening up.”
Mensen worden vandaag de dag met duizenden flarden informatie gebombardeerd. Een heldere en duidelijke boodschap snijdt dwars door al de rest heen en wint het van bombastische buzzwords en een rookgordijn van clichés. En binnen een digitale ervaring lopen die woorden gewoon ook lelijk in de weg.
Heldere zinsstructuren, grammaticaal duidelijke constructies, goede tekstopmaak, daar heeft iedereen baat bij.
Bij woordenschat kan het soms wel anders liggen. Dit hangt soms af van de niche en het specifieke doelpubliek van het digitale product. Daarom is vakjargon niet alleen toegestaan, maar vaak ook noodzakelijk om efficiënt te blijven en op hetzelfde niveau van je gebruikers te blijven.
In boekhoudsoftware hoef je echt niet elke juridische of boekhoudkundige term uit te leggen of door een ‘helderder’ alternatief te vervangen. Een boekhoudplatform is enkel en alleen voor boekhouders, en het gebruik van vakjargon zal de ervaring alleen maar ten goede komen.
Anders ligt het natuurlijk met producten ‘voor iedereen’, zoals Spotify, Uber, Instagram, bankapps, etc. Daar gebruik je beter taal waar een algemeen publiek mee verder kan.
Dus houd rekening met je doelpubliek en hou het glashelder.
Bondig maar niet te
Eens er duidelijkheid is, dan kun je nadenken hoe je de informatie bondig en beknopt kunt overbrengen. Hoe minder informatie gebruikers hoeven te doorspartelen, hoe beter hun ervaring. En gelukkige gebruikers zijn alleen maar goed voor jouw product.
Als je in Slack een verzonden bericht aanpast en wegklikt zonder de aangepast versie op te slaan, dan krijg je onderstaand venster te zien. Merk je hoe er geen woord te veel staat. Mooi toch!
Soms moet je wel een balans vinden, want soms kun je met een langere omschrijving door een korter, maar moeilijker woord vervangen, maar dan komt soms de helderheid in het gedrang. Of ga je een beetje als een robot klinken en dat is ook weer minder fijn.
Daarom mogen er af en toe een paar woorden extra staan, om de gebruiker even een leuk gevoel te geven (op het gepaste moment natuurlijk).
Ook daar is Slack een meester in. Ze voegen af en toe een korte zin toe die een glimlach op het gezicht van de gebruiker tovert. Geen grote onderbrekingen, enkel subtiele kwinkslagen, zoals het laatste zinnetje hieronder.
Helderheid en bondigheid bevorderen een snel begrip. Maar we moeten er natuurlijk ook zeker van zijn dat de gebruiker iets heeft aan de tekst die er staat.
Behulpzaam anders niet
En hier komen we, voor mij althans bij de kern van de zaak. De nadruk op behulpzaamheid is wat UX writing anders maakt dan andere schrijfdisciplines.
Elk stukje tekst in je digitaal product moet functioneel zijn en je gebruiker dichter bij diens doel brengen en dat op een aangename en vlotte manier. Is een woord of zin niet behulpzaam, kun je die best schrappen.
Waarom zou je die “Are you sure?” herhalen? Als er niets beter in de hoofding kan, laat die dan gewoon weg. Niet? Hier stoort het niet zo hard, maar als dit soort overtolligheden zich opstapelt kan het wel wat ergernis bij je gebruiker opwekken.
Maar ik hoor je al denken: “Wat dan met Slack en de geinige zinnetjes die ze er af en toe tussen gooien, zoals die ‘Enjoy the tranquility.’ van hierboven?”
Juist, dat is een goeie vraag en in principe heb je gelijk. Behulpzaam zijn deze zinnetjes niet in de puur functionele betekenis van het woord. Maar deze zinnetjes maken een wereld van verschil in je product een menselijk gelaat te geven en gebruikers aan jou te binden.
Dus ze zijn zeker wel behulpzaam. Niet voor de gebruiker om hun doelstelling te bereiken, maar om die gebruiker het gevoel te geven dat die met een aangename medemens interageert en niet met een hoopje eentjes en nulletjes.
Sterke principes zijn goed, zolang je ze losjes weet te hanteren en je de grijswaarden van onze realiteit erkent.
Dus voor kleine zonden tegen behulpzaamheid, op het gepaste moment, daar knijpt de drievuldigheid van UX writing wel eens een oogje voor dicht.
Zo.
Nu kan elke aspiring UX writer ook elke ochtend een knieval maken en de copygoden om inspiratie vragen bij het schrijven van goeie UX copy.
Jullie kunnen het schietgebedje afratelen ;-).
Volgende keer meer ideeën!
Tot snel ✍️🧪!
PS: Ik hoor graag wat jullie ervan vinden! Mis mijn volgende posts niet en abonneer je op deze Substack.