Hoe word je UX writer?
UX writing is nog steeds vrij nieuw, maar wat de rol nu juist inhoudt wordt steeds duidelijker, ook voor wie met ons samenwerkt. Wil je je bij ons scharen, dan kun je echt vandaag al aan de slag.
(Lees zeker tot het einde… ;-) )
Ik merkte de voorbije weken op dat er wereldwijd hoe langer hoe meer vacatures voor UX writers of content designers op m’n LinkedIn-feed voorbijkwamen. We zijn nog niet terug op hetzelfde niveau als 3-4 jaar geleden, maar de complete aanwervingsstilstand van 2023 en 2024 lijkt achter ons te liggen.
Bedrijven beginnen stilaan in te zien dat AI nog niet alle antwoorden kan bieden als het gaat over tekstcreatie en zeker niet in het geval van content design en UX writing. Want daar zijn strategie, begrip van je gebruiker en de specifieke context van cruciaal belang.
Maar hoe word je nu precies een UX writer?
Er is geen mooi aangelegd padje dat je kunt volgen, maar dat is een voordeel. Want wat je professionele achtergrond ook is, met wat bijscholing kun je snel vooruitgang boeken en zelfs vrij snel een eigen portfolio bij elkaar flansen.
Enkele tips!
Vertrek vanuit je sterktes
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar bij UX writing heb je heel wat mogelijkheden om eerdere kennis en ervaring toe te passen. Je kunt vanuit tal van richtingen instromen.
UX writing bevindt zich ergens tussen business, technologie, schrijven, design en psychologie. Dat betekent dat enige voorkennis van één of meerdere van deze thema’s je al een heel eind op weg helpen en je direct een kapstok bieden om principes aan op te hangen.
Ben je UX designer, dan ken je de principes van gebruiksvriendelijkheid, productpsychologie en visuele hiërarchie. Deze vormen de basis om andere principes te verkennen, zoals contentpatronen voor verschillende UI-elementen, de interactie tussen bepaalde interactieve elementen door het consequent gebruik van woorden, etc.
Ben je copywriter, dan kun je als geen ander uit de voeten met woorden en besef je maar al te goed welk effect je met tekst kunt hebben op mensen. Om als UX writer aan de slag te gaan, moet je je verdiepen in de basisbegrippen van UX en UI design en idealiter ook in productstrategie. Zo leer je hoe je volop impact kunt creëren met woorden in designs.
En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden voor mensen met andere expertise of ervaring. Ben je psycholoog, marketeer, jurist, leraar, sociaal werker, developer, of journalist, het maakt niet uit. In bijna alle gevallen kun je direct je eigen perspectief meenemen in het werk en op die manier snel vooruitgang boeken.
Duik in de online community
Op LinkedIn, X, Facebook en andere sociale media zijn er tal van interessante mensen die je kunt volgen, nieuwsbrieven waarop je je kunt abonneren, en artikels die je kunt verorberen. Neem zeker een kijkje naar de content van UX Writing Hub en UX Content Collective.
De online UX writing community verwelkomt nieuwelingen steeds met open armen en is bijzonder gul met tips, feedback, en één-op-één ondersteuning. De mentorcalls die ik enkele jaren geleden boekte via UX Coffee Hours waren van goudwaarde toen ik actief op zoek was naar m’n eerste job.
Verder zijn er nog tal van podcasts, boeken en webinars die je kunnen helpen om de basis van UX writing onder de knie te krijgen. Ervaren rotten in het vak geven je ook direct een duidelijk idee van hoe het werk er in de praktijk uit ziet.
Ervaring opdoen zonder ervaring
Om je brand als UX writer op te bouwen en opdrachten of een job te scoren, kun je niet zonder een portfolio. Maar voor een portfolio heb je ervaring van opdrachten nodig. Toch?
Niet dus! Je kunt vandaag de dag zelf aan de slag door bijvoorbeeld een ervaring binnen een app te documenteren en (naar jouw mening) betere copy voor te stellen. Tag iemand van het bedrijf op LinkedIn en met wat geluk ontstaat er een conversatie die alle kanten op kan.
Of je kunt deelnemen aan online challenges zoals de Daily UX Writing Challenge. Twee weken lang krijg je elke dag een UX-writingopdracht in je mailbox. Wanneer je een opdracht hebt afgemaakt, kun je feedback vragen in communitygroepen op LinkedIn of Facebook. Op die manier stel je vliegensvlug een mooi aantal portfoliostukken samen die anderen een idee geven van jouw werk als UX writer.
Onderschat scrappiness en vindingrijkheid niet om jezelf op de kaart te zetten. Net op die manier laat je zien hoe gemotiveerd je bent en kun je op de radar komen van potentiële klanten of recruiters.
Volg een cursus of workshop
Als gratis bronnen niet genoeg voor je zijn en je wat geld wil uitgeven, dan zijn er heel wat workshops of online bootcamps die je kunt volgen.
Eerder benoemde ik al UX Writing Hub en UX Content Collective als goede startpunten voor gratis content, maar ze hebben allebei ook cursussen en workshops die je kunt volgen.
Wil je liever iets in het Nederlands, dan heb ik goed nieuws. Want binnenkort lanceer ik een workshop UX writing voor UX designers ✍️🧪.
Bekijk alle details en meld je vrijblijvend aan op de wachtlijst.
***
Zo, dit was het dan. Mocht je nog vragen hebben, twijfel zeker niet deze te stellen.
Tot snel ✍️🧪!
PS: Ik hoor graag wat jullie ervan vinden! Mis de volgende posts niet en abonneer je op deze Substack.